Sırlar kanunu imzaya açıldı

Devlet sırrı için kurul
Bakanlar Kurulu’nda “devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgelerin kapsamının nasıl belirleneceği ve bunların nasıl açıklanacağına karar vermek üzere Başbakan’ın başkanlığında devlet sırrı kurulu oluşturulmasına ilişkin” tasarı imzaya açıldı. Kurulun, “istediği herhangi bir konuya ‘devlet sırrıdır’ damgasını vurabileceği” ve bunun da sakıncalı olabileceği vurgulandı.

DEVLET SIRRI İÇİN YENİ KURUL

Bakanlar Kurulu’nda “devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgelerin kapsamının nasıl belirleneceği ve bunların nasıl açıklanacağına karar vermek üzere Başbakan’ın başkanlığında Devlet Sırrı Kurulu oluşturulmasına ilişkin” yasa tasarısı imzaya açıldı. Tasarının Başbakan Tayyip Erdoğan ‘ın Milli Güvenlik Kurulu’ndaki bilgilerin basına yasıtılmasını “ihanet” olarak değerlendirmesinin ardından kurulda ele alınması dikkat çekti.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek , Devlet Sırrı Yasa Tasarısı’nın toplantıda imzaya açıldığını söyledi. Çiçek, söz konusu yasanın “devlet sırrı” niteliği taşıyan bilgi ve belgelerle, diğer gizli bilgi ve belgelerin ne şekilde belirleneceği, korunacağı, açıklanacağı ve bu hususlara ilişkin yükümlülükleri içerdiğini söyledi.

Kurulda 4 bakan görev alacak
Adalet Bakanı Çiçek, bilgi ve belgelere “devlet sırrı” niteliğinin verilmesi yetkisinin Başbakan başkanlığında oluşturulacak “Devlet Sırrı Kurulu” nda olacağını kaydetti. Çiçek, kurulda, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlarının da görev alacağını söyledi.

KAYNAK: Cumhuriyet Gazetesi (ANKARA 27 Şubat 2007)