Cumhuriyet 01.09.2007: BAKANLIK SUSKUN
Koza Holding hakkında bilgi verilmiyor
HİLAL KÖSE
AB uyum süreci kapsamında, demokratik bir yapının gereği olarak yaşamımıza giren Bilgi Edinme Hakkı Yasası, keyfi yaklaşımlarla uygulanmıyor.
Maliye Bakanlığı, Bergama Ovacık altın madenini işleten şirketler tarafından, 1997 yılından bu yana devlete ödenen vergi miktarını üç yıldır ısrarla gizliyor. Siyanüre karşı mücadele yürüten Bergama köylülerinin avukatlarının, şimdi Koza Holding’in işlettiği madene ilişkin yaptıkları bilgi edinme başvurusu, mahkeme kararı bile hiçe sayılarak yanıtlanmıyor.
Bakanlık yetkilileri hakkında soruşturma izni verilmemesinin ardından AİHM’ye başvuran avukatlar, ” Amacımız ‘ Türkiye bu madenden çok kazanıyor’ yalanını gözler önüne sermekti. Hem madenin ekonomiye olan katkısı konusunda kamuoyunu aydınlatmak hem de bilgi edinmenin yerleşmesini istiyoruz ” diyor.
Çevreci avukatlar Ömer Erlat, Noyan Özkan ve Arif Ali Cangı tarafından, 2005 yılında Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarına gönderilen yazıda, Eurogold-Nevmont-Normandy unvanlı çokuluslu şirketlerin 1997 yılından bugüne dek, her vergilendirme dönemi için açıkladıkları kurum kazancının miktarı, tahsil edilen ve edilemeyen verginin olup olmadığı, harç, idari para cezası gibi alacağın olup olmadığı soruldu.
Soruları yanıtlamayan bakanlıklar, vergi mahremiyetini gerekçe gösterdi. Karara itirazı değerlendiren Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, avukatların vergi ve cezalara ilişkin bilgi edinme taleplerinin tümünün karşılanması gerektiğini belirtti.
İstenilen bilgilerin Vergi Usul Yasası gereği ilan edilmesi gerektiği, devlet hakkının açıklanmasında da kamu yararı gözüktüğü kaydedildi. Ancak bu karar Maliye Bakanlığı’nca yok sayıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ikinci yanıtında ise madeni işleten şirketlerin tahakkuk ettikleri devlet payının bir kısmını ödemedikleri ortaya çıktı.
Üç yıllık yargı süreci
Avukatlar, Maliye Bakanlığı’nın bilgi vermeme işleminin iptali istemiyle Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. İşlemin iptaline karar veren mahkeme, “demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkesine” vurgu yaparak, ” kamu kurum ve kuruluşlarının yasada belirtilen istisnalar dışında her türlü bilgi ve belgeyi, başvuranların yararına sunmakla yükümlü olduklarını” belirtti.