Çevrecilerin İzmir’in Bergama ilçesindeki altın madenine ilişkin bilgi edinme talebi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından “üretimin engellenmesine neden olabileceği” gerekçesiyle reddedildi.
Kaynak: NTV Güncelleme: 12:10 TSİ
17 Ocak 2007 çarşamba, ANKARA – İzmir’in Bergama ilçesindeki Koza Altın Madencilik firmasının, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği iddiasıyla, kapatılması için mücadele veren çevreci grubu, devletin işletmeden ekonomik olarak ne kadar kazanç elde ettiğini öğrenmek istedi.Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na müracaat eden çevrecilerin talebi, “Yeraltı kaynaklarının üretiminin engellenmesine neden olunabileceği” gerekçesiyle reddedildi. çevreci grubun Avukatı Arif Ali Cangı, sözkonusu işletmenin devlete ne kadar vergi geliri sağladığı konusunda da Maliye Bakanlığı’ndan bir bilgi alamadıklarını belirterek, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımak zorunda kaldıklarını söyledi.
Aynı haberi CNN TüRK de şöyle verdi:
çevrecilerin bilgi edinme talebine ret
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, çevrecilerin Bergama’daki altın madeninden elde edilen kazanca ilişkin bilgi edinme talebini, “Yeraltı kaynaklarının üretiminin engellenmesine sebep olunabileceği” gerekçesiyle reddetti. Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itirazda bulunan çevreciler, bilgi talebini kısmen karşılayan bakanlığın, eksik sorulara cevap vermesini istedi. Bergama’nın Ovacık köyünde bulunan Koza Altın Madencilik firmasının, siyanür kullanımı nedeniyle “çevre ve insan sağlığına zarar verdiği” iddiasıyla kapatılması için mücadele veren çevrecilerden avukat Arif Ali Cangı, işletmenin devlete ne kadar vergi geliri sağladığı konusunun da bilinmediğine dikkat çekti.
Maliye Bakanlığı AİHM’lik oldu
Cangı, Maliye Bakanlığı’nın olumsuz tutumu yüzünden, konuyu son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdıklarını belirtti. 2005 ve 2006 yılına ilişkin bilgi edinemediklerini söyleyen avukat Cangı, “İşletme, 2004 yılında zarar göstererek hiç vergi ödememiş” dedi.
AİHM Bergamalıları haklı bulmuştu.
Bergama ve çevre köylerde yaşayan 315 kişi, Ovacık Altın Madeni’ne işletme izni verilmesine itiraz ederek, AİHM’e başvurmuştu. Bu kişiler, madene işletme belgesi verilmesi ve ardından yaşanan sürecin ‘yaşam hakları’ (AİHS’nin ikinci maddesi), ‘özel ve ailesel yaşamlarına’ (sekizinci madde) bir saldırı olduğunu savunmuştu. Verdikleri hukuki mücadelesinden sonuç alamadıkları için AİHM’e başvuran köylüler, ‘adil yargılama hakkı’ ve ‘mahkemelere etkin başvuru haklarından da mahrum bırakıldıklarını’ belirtmişlerdi. AİHM 28 Mart 2006’da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özel ve aile hayatına saygıyla ilgili sekizinci maddesi ve adil yargılama hakkıyla ilgili altıncı maddesinin ihlal edildiği görüşüne varmış ve Türkiye’nin toplam 945 bin euro tazminat ödemesine karar vermişti.
Bergamalılar altın madenini neden istemiyor?
Bergama’daki madende siyanür yöntemiyle altın üretildiği ve bunun topraklarına zarar verdiği gerekçesiyle, köylüler ve çevreciler yıllardır madenin kapatılması için mücadele veriyor. Buna karşılık, ekonomiye önemli katkılar yapabilecek önemli ölçüde altın rezervine sahip olduğu halde, bu rezervleri işletmediği için Türkiye sık sık tartışmaların hedefi oluyor.